PMS ובלוטת התריס

את מרגישה את זה כמה פעמים בחודש- את קצת לא את.

לפעמים אלה כמה ימים שמקדימים את המחזור, ואז כשהוא מגיע- את מבינה מה קרה (או שאת עוקבת אחרי מחזור הווסת שלך בעזרת אחת האפליקציות)- לפעמים אלה כאבים ותחושת דכדוך. אצל מישהי אחרת תהיה עצבנות וכיווץ, אולי עם חרדות. למישהי אחרת תהיה תשוקה עזה לפחמימות ואולי למתוקות שבהן, עם עייפות סחרחורות  וצל אחרת יופיעו כל התסמינים, בשילוב התנפחות הבטן והרגליים. מזהה את עצמך?
הכירי- התסמונת הקדם ויסתית  – P.M.S Pre Menstrual Syndrome
סובלות ממנה 35% מכלל הנשים ברמה קשה עד בינונית, המפריעה לה עד כדי פנייה לטיפול. 5-10% מכלל הנשים חוות תסמינים משתקים שגורמים הפרעות קשות לכל היבטי החיים.
מדובר במצבים שבהם הגוף שלנו מגיב לרמות גבוהות של אסטרוגן- מצב שעלול לעודד תהליכים דלקתיים, שגשוג תאים סרטניים מסויימים ואגירת נוזלים. הכבד שלנו אמור לפנות את עודפי האסטרוגן אבל במצבים של: כבד שומני, כולסטרול, עצירות או עודף באסטרוגן יהיה קושי בפינוי אסטרוגן. גם צריכה מוגברת של חלבון מהחי עלולים להביא לעודפי אסטרוגן.

התסמונת אמנם מתחברת לנו לימים שלפני המחזור כלומר החל מאמצע השלב הלוטאלי, (אחרי הביוץ), אבל נוכל לחוש בסימניה גם בימים אחרים במהלך החודש- החל מאמצע השלב הפוליקולרי ועד לביוץ עצמו, אז שיא רמות האסטרוגן.
כשרמת הורמוני התריס נמוכה אנחנו סובלות יותר מתסמיני PMS- אצל מי שסובלת מתת פעילות של בתוטת התריס. הבעיה היא שהורמון האסטרוגן פועל להגברת ייצור חלבון TGB- Thyroid binding globulin שקושר אליו את הורמוני התריס כך שהם אינם מתפקדים!
לצערנו, ברמות כאלה, אפילו אם תקבלי מרשם לתרופה להורמון לבלוטת התריס- היא לא תעזור כי עוד ועוד חלבון TGB ימשיך להיות מיוצר ולנטרל את הורמוני הבלוטה.

אז מה עושים? קודם כל יש לאבחן, וכאן אנחנו שמחים על האפשרויות שהרפואה המערבית ותנת לנו-
איך נדע מה מצב האסטרוגן בגופנו? קל! לפי בדיקות דם- מבצעים פרופיל הורמונלי ביום השלישי למחזור, רמות האסטרוגן מגיעות ל-200-50 pg/ml פיקוגרם למ”ל- אם גבוהות מכך- אנחנו בעודף.
בנוסף אני בודקת את מצב העיניים שלה-
וכמובן משלימה את הטיפול במבט מעמיק בכפות הרגליים- מה קורה ברחם? אדום וחם? זה אולי ביטוי לדלקת באיזור. איך הכבד? האם מרגיש לי גדוש?  ברגל כזו אבחר לעבוד על המערכות ההורמונליות על זרם הדם ועוד.
טיפול: בתזונה פיטואסטרוגנים שנמצאים בסויה יכולים להפחית את השפעת האסטרוגן. חשוב להוציא מהתזונה אסטרוגן ןלעבור לתזונה אנטי דלקתית.
מבחינת צמחים- נעבוד על מערכות הפינוי של הגוף- כבד (בעזרת צמחים מרירים) וכליות (צמחים משתנים).
כעת יש להבין איזה סוג של PMS עומד לפנינו. קיימים 4 סוגים-

PMS D – המטופלת תסבול מכאבים וכן דכאון. כאן ניתן צמחים נוגדי דכאון צמחים מרפים נוגדי עוויתות, צמחים מעוררים וצמחים מחזקים- אדפטוגנים. כמובן נמליץ למטופלת לשלב עבודה נפשית בצירת טיפול שיחתי או אחר.

PMS A – כיווץ וחרדות, המטופלת תחוש עצבנות. גם כאן צמחים מרגיעים וצמחים מחזקים לפי המתאים למטופלת, בשילוב של עבודה נפשית.

PMS C המטופלת חשה הגברה בתיאבון עם תשוקה מיוחדת למתוק, עייפות, סחרחורות. ככל הנראה יימצא אצלה חוסר איזון במשק הסוכר שיש לאבחנו ולטפל בו בעזרת צמחים מתאימים כמו ג'ימנמה וכמובן התאמת תפריט מתאים.
PMS H קשור לאצירת מים בשל רמות אסטרוגן שמגביר את פעילות ההורמון אלדוסטרון. ניתן צמחים המנקזים את מערכת השתן- שן ארי,  זקן תירס,  סלרי, פטרוזיליה, ונמליץ להוריד מלח וחלבון מהחי בתזונה.

לנושא מערכת המין הנשית יש צמחים רבים, אלה שרלוונטיים למקרים של PMS ישתייכו לקבוצות הבאות:
-צמחים אנטי עוויתיים של הרחם- מסייעים להפחתת עוויתות, שיכוך כאבים, וויסות והסדרה של דימום ווסתי כבד עם קרישי דם.
-לצמחים סדטיבים יש השפעה מרגיעה כללית
-לצמחים אמנגוגים יש פעילות של החשת ווסת, דרך הגברת זרימת הדם ברחם ובאזור האגן כך שמואצים התהליכים המובילים לנשירה של רקמת רירית הרחם. חשוב לציין כי פעילותם עשויה להיות מהירה, חלקם משתייכים גם לקטגורית הצמחים מעודדי ההפלות ובכל מקרה הם אסורים בהחלט במהלך ההריון. לצערו בישראל חלק מהצמחים הטובים האלה אסורים בשימוש בכלל מסיבה זו.
-צמחים מסדירי מחזור- לחלקם השפעה הורמונאלית ישירה  כמו שיח האברהם – ויטקס- שמשפיעה ישירות על ההיפיפוזה
– פיטואסטרוגנים הפועלים על חיזוק הרחם ובנייה של רקמת רירית רחם,
-פעילות אדפטוגנית לקידום תהליכים מטבוליים והורמונליים והגברת יכולת עמידות לסטרס
לכל אישה יש כמובן סיפור שלם מאחורי התסמונת שלה, ואין אחת דומה לאחרת.
עבור המטופלות שלי אני מרכיבה פורמולה שתשלב את הצמחים המתאימים לה בכל קטגוריה מאלה שציינתי כאן- הצמחים הבולטים בקטגוריות הללו הם:
אנג'ליקה סינית– נקרא הג'ינסנג הנשי. טעמו מתוק- מריר. מחזק את השורש. מחמם בונה מזרים דם לכן בנשים מעולה להגברת זרימת דם, לטיפול ברירית דקה. למי שיש מחזור חלש (שקשור לאנמיה, חוסר דם, תת משקל בעיות זרימת דם לחץ דם נמוך או דכאון. כצמח אנטי דלקתי וכן שמכיל שמנים ארומטיים מצויין למצבי PMS גם אנטי עוויתי ולכן יתאים לכאבי מחזור חזקים לבעיות פוריות וחלשה. משפר תפקוד שחלות ואדרנל כי מזרים דם. אנטי דכאוני,

בנוסף חשוב למערכת העיכול בהיותו קרמינטיבי – עובד על הכבד, מגביר זרימת דם. כצמח שעובד על הכבד יתאים למי שיש עודף אסטרוגן לפנוי עודפים.

 

קוהוש שחור צמח שצבעו שחור. עמיד ונפוץ, קל לגדל

משמש לטיפול בגלי חום בגיל מעבר- בעבר חשבו שמכיל פיטואסטרוגן, ייתכן שמכיל נוירוטרנסמיטורים ולכן יש לו השפעה על מנגנון וויסות החום שנמצא במח. האינדיאנים השתמשו בו לדלקות, PMS, כאבי ווסת, גיל מעבר, הרגעת היולדת בזמן לידה.
באנרגטיקה מתאים למצבי חום ויובש- מקרר ומלחלח ולכן ייסיע לבנייה של רירית הרחם, יובש בנרתיק בגיל מעבר, דופק מהיר וחרדות בגיל מעבר). צמח ייני במהותו.

מתאים גם לבעיות חוסר- דימום מועט בעיות פוריות אך גם לבעיות עודף-דימום מוגבר ועוד. מסדיר את כל ציר הפעילות של מערכת המין הנשית. מתאים גם לאנדומטריוזיס. וכן לגיל המעבר: תסמינים נפשיים, גלי חום, דלדול מסת עצם.

 

כשותית צמח מריר- מסייע למערכת העיכול ומגביר את הספיגה. מרגיע. משתמשים בתפרחת הנקבית, המכילה פיטואסטרוגנים אבל לא בכמויות גדולות. מתאים מאד ל- PMS עם עצבנות. חוסר שקט, לגיל מעבר עם בעיות שינה, עצירות. גלי חום חרדות.
שמחה תמיד לעזור לכן!

 

שתפו

הירשמו לקבלת עדכונים

צעד ראשון ל.........

מאמרים נוספים

בלוג

ניקוי אביב

אז החלטת שאת עולה על הגל, את מגייסת משאבים נפשיים

Open chat
נעים להכיר:) שמי אודליה ואני כאן כדי לענות לך על כל שאלה