שמנים ושומנים

 

חלקכם אולי זוכרים את הופעתה של המרגרינה בחיינו, בשנות ה 60. זה היה מאורע משמח שבו סוף סוף אפשר היה לבשל ולאפות עם שומן מוצק ולהרגיש כאילו חמאה, רק בלי הכולסטרול! בתעשייה שמחו על המעבר לשימוש במוצר החדש. אבל היום, שנים אחר כך, אנו מבינים שנהשונמן הזה- הטראנס- רעיל לנו, ממש. הגוף איננו יודע להשתמש בו לצרכיו ומהרגע שנכנס לגןף- או שהוא יוצא, או שהוא מצטבר לו- במשמנים שלנו, או, גרוע מכך, בתוך כלי הדם על דפנותיהם, והתוצאה עלולה להיות- טרשת עורקים.
אז- מה כל הדיבור הזה על שומן טוב ושומן רע?
לגבי הגוף שלנו, נוכל לדבר על כך בהרחבה (רמז- כולסטרול הוא ממש לא רע!)
אבל בואו נדבר על שומנים במזון- למה אומרים לנו שאלה טובים ואלה לא? מהו שומן? אנחנו מכירים- אבל מהו אומגה 3 ואיזה שומנים טובים חשוב להכניס לתזונה שלנו?
השומן בנוי מחומצות שומן שבנויות כשרשרת פנינים, רק שבמקום פנינים- יש פחמנים, ואליהם מחוברים אטומי מימן, וגם חמצן אחד. חומצות השומן נבדלות בניהן:
– באורך השרשרת
– במספר הקשרים הכפולים (אם יש קשר כפול בשרשרת= חומצת שומן הופכת לבלתי רוויה במימנים כי חסר לה מימן אחד ואז או
– במבנה המרחבי של הקשרים הכפולים (מצג ציס או טרנס);
– במיקומם של הקשרים הכפולים- הפחמן שבקצה השרשרת, אשר לו קשר ל- 3 מימנים נקרא פחמן אומגה (וסימנו היווני: ω): 

  • אומגה 3: הקשר הכפול הראשון נמצא בין פחמן 3 לפחמן 4  (מהקצה של פחמן אומגה) (חומצת שומן חיונית)
  • אומגה 6: הקשר הכפול הראשון נמצא בין פחמן 6 לפחמן 7  (חומצת שומן חיונית)
  • אומגה 9: הקשר הכפול הראשון נמצא בין פחמן 9 לפחמן 10(חומצת שומן שאינה חיונית

נרחיב מעט על אומגה 6
מדובר בחומצת שומן חשובה לגופנו וחיונית לנו- בטבע מופיעה כחומצה לינולאית או חומצה לינולנית- אותן נמצא בשמנים צמחיים כמו פרג, חריע (קנולה), שמן חמניות, ושמן תירס. בפירוקה בגוף הופכת מביאה ליצירת חומצה ארכדונית, המהווה מרכיב חשוב בממברנות תאים- בייחוד בשרירים במח ובכבד. חומצה ארכדונית נחוצה מאד לתהליכי העברת סיגנל (מסר) כשליח שניוני ביצירת האנזימים: PKC α,β וכן PKC. היא מהווה חומר מוצא לחומרים מתווכי תהליכים דלקתיים (פרוסטגלנדינים מסוג 1) וכן גם אנטי דלקתיים- בתלות במינון ובצריכה של חומצות שומן אחרות. בתהליכים אלה מעורבים אנזימים בניהם  LOX5ו- 2COX. נחוצה במצבים שבו הגוף נאלץ להגיב לחדירת פולש או במצבי סטרס נוכחותה חיונית (גם כוואזודילטור- מרחיבת כלי דם). 

חומצה ארכדונית אחראית על גדילת שריר, במח תפקידה (בין השאר) לשמור על נזילות הממברנה, להגן בפני חמצונה, אחראית על גדילה ושמירת תקינות הנוירונים (מגיל צעיר1) ובמבוגרים תפקוד לקוי של המטבוליזם שלה קשור באלצהיימר ובמחלות בי- פולריות2.
בעבר כנראה, היחס בין אומגה 3 ו-6 בתזונת האדם היה 1:1. ב- 50 שנים האחרונות היחס הזה נע בין 20 – 10 לטובת אומגה 6.
חומצות השומן אומגה 3 מסייעות בהאטת תהליך קרישת הדם ובהפחתת הידבקות קרישים לכלי הדם, ובכך מסייעות לזרימת דם טובה יותר. התוצאה היא – הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחסור באומגה 3 יכול לבוא לידי ביטוי בהאצת קצב קרישת הדם, יצירת קרישים ובעליית טריגליצרידים ולחץ דם. ואילו יחס גבוה של חומצות שומן אומגה 6 לעומת אומגה 3 לנמצא כקשור לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת ומספר סוגי סרטן.
צריכת אומגה 3 נחוצה לשמירה על תפקוד תקין של הלב והמערכת הקרדיווסקולארית; לאיזון רמות שומנים בדם והפחתת לחץ דם גבוה; לשמירה על לחות העור והקלה במצבים של עור יבש, אקזמה ובעיות עור נוספות; לשמירה על מערכת העצבים ולמניעת מחלות נוירולוגיות ניווניות, כגון: אלצהיימר, טרשת נפוצה ופרקינסון; להקלה בתסמונת קדם-וסתית ובתופעות גיל המעבר. 

אני ממליצה לנשים וגברים בגיל הפוריות (בדגש על הריון והנקה) וכן בגיל העמידה ואף לעת זקנה. במצבים ידועים שבהם פועלת מערכת החיסון ביתר לכיוון פרו- אינפלמטורי כגן מחלות אוטואאימוניות וכן במצבי דלקות פרקים ובמחלות טרשתיות. 

היתרונות שבחומצה אולאית אומגה -9 הורדת רמת LDL ויתכן שקשורה אף להעלאת רמת HDL. כמו כן הוכח כי חומצה אולאית היא האחראית לתפקיד מוריד לחץ דם של שמן זית, וכן נמצא כי מפחיתה סיכון לסרטן השד.  

לגבי חומצה ארוקית  (Erucic) (אומגה 9) יש לציין כי בצריכה בעודף עלולה להיות רעילות ללב. על כן מוגבלת תכולתה בשמן קנולה עד 2% (ארה"ב) או 5% (אירופה). חומצת שומן זו ידועה כבונה מסת שריר.
אומגה 3 זהו התוסף היחיד שאני ממליצה למטופלים שלי- בכל הגילאים, בצריכה יומיומית על פני שנים.
חשוב מאד לבדוק את  שכן היחסים בין חומצות השומן השונות ולהתייעץ עם אשת מקצוע כדי להבטיח את הסדרת פעילות מערכת החיסון, תפקודי מוח ומערכת העצבים המרכזית, ויסות לחץ הדם ובנוסף שמירה על איזון הורמונלי ושמירה על רמת כולסטרול. מאחר ובדיאטה המערבית התעשייתית אנו רחוקים מיחסים תקינים בין חומצות השומן השונות, תוסף זה מבטיח שגם ללא צריכת 2 מנות דגי מים עמוקם בשבוע ניתן לשמור על בריאות תקינה.

מה כדאי לאכול?
על כך ארחיב בהמשך

שתפו

הירשמו לקבלת עדכונים

צעד ראשון ל.........

מאמרים נוספים

בלוג

ניקוי אביב

אז החלטת שאת עולה על הגל, את מגייסת משאבים נפשיים

Open chat
נעים להכיר:) שמי אודליה ואני כאן כדי לענות לך על כל שאלה